En djupdykning i statistiken: Premier League genom siffrorna

Premier League är utan tvekan en av de mest spännande och konkurrenskraftiga fotbollsligorna i världen. Med lag från hela England som kämpar om de åtråvärda toppositionerna, har ligan en stor följeskara av fans globalt. I den här artikeln tar vi en närmare titt på statistiken bakom ligan, med data från källor som footystats.org och premierleague.com, för att ge en inblick i de trender och mönster som formar spelet.

Mål och anfall:

 1. Målsnitt: Premier League är känd för sitt höga tempo och sin målrikedom. Statistiken visar att det genomsnittliga antalet mål per match ofta ligger runt 2.5. Detta gör ligan till en favorit bland neutrala åskådare och spelare som söker spänning.
 2. Mål per lag: När det gäller mål per lag, dominerar ofta de så kallade ”Big Six” (Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal och Tottenham) listorna. Dessa lag har resurserna att locka till sig toppspelare och har därmed ofta en imponerande målstatistik.
 3. Skott på mål: Ett annat viktigt mått är antalet skott på mål. Lag som skapar fler chanser och sätter målvakten på prov har en större chans att göra mål. Manchester City och Liverpool är två lag som regelbundet ligger högt i denna statistik.

Försvar och rensningar:

 1. Insläppta mål: Att ha ett stabilt försvar är nyckeln till framgång i Premier League. Lag som Chelsea och Manchester City har de senaste åren imponerat med sitt defensiva spel, vilket reflekteras i låga siffror för insläppta mål.
 2. Räddningar: Målvakten spelar en avgörande roll i ett lags försvarsspel. Målvakter som Alisson Becker (Liverpool) och Ederson (Manchester City) har kontinuerligt höga räddningsstatistik, vilket bidrar till deras lags framgång.
 3. Rensningar: Rensningar är en viktig del av försvarsspelet, särskilt i situationer under press. Lag som Burnley och Brighton har ofta imponerat med sitt luftförsvar och sin förmåga att rensa bort bollar från farliga områden.
statistik från premier league arena

Passningsspel och bollinnehav:

 1. Passningsprocent: Ett lag som dominerar bollinnehavet har ofta en hög passningsprocent. Manchester City och Liverpool är återigen i topp när det gäller denna statistik, med imponerande siffror som visar på deras förmåga att kontrollera spelet.
 2. Nyckelpassningar: Nyckelpassningar, de passningar som leder till en målchans, är en viktig del av offensivt spel. Kreativa spelare som Kevin De Bruyne (Manchester City) och Bruno Fernandes (Manchester United) leder ofta dessa statistiktabeller.

Individual prestation och spelarstatistik:

 1. Målskyttar: Varje säsong är det en spännande kamp om att bli Premier Leagues bästa målskytt. Stora namn som Harry Kane, Mohamed Salah och Sergio Agüero har tidigare dominerat dessa listor. Deras konsekventa målskytte har varit avgörande för deras lags framgång.
 2. Assistkungar: Förutom målskyttarna är det de spelare som levererar de avgörande passningarna som också får mycket uppmärksamhet. Kevin De Bruyne är känd för sina precisa och kreativa passningar, vilket ofta resulterar i målchanser för hans lagkamrater.
 3. Målvaktsprestationer: En bra målvakt kan vara skillnaden mellan framgång och fiasko. Alisson Becker och Ederson har inte bara utmärkt sig med sina räddningar, utan också med sitt spel med fötterna, vilket är en allt viktigare del av en modern målvakts arsenal.

Lagprestation och taktik:

 1. Bollinnehav: Lag som Manchester City och Liverpool dominerar ofta bollinnehavet i sina matcher, vilket är en central del av deras taktik. Denna statistik är ett mått på deras förmåga att kontrollera spelet och sätta press på motståndarna.
 2. Gjorda och insläppta mål per match: Att analysera antalet gjorda och insläppta mål per match ger en god inblick i ett lags styrkor och svagheter. Det kan också hjälpa till att identifiera mönster och trender under säsongen.
 3. Hörnor och Inlägg: Lag som skapar mycket hörnor och inlägg är ofta farliga på fasta situationer. Denna statistik är ett bra sätt att mäta ett lags offensiva hot från sådana lägen.

Tränare och taktiska val:

 1. Tränareffekt: En tränare spelar en avgörande roll för ett lags framgång. Jürgen Klopp och Pep Guardiola har visat hur en tränares filosofi och taktiska val kan forma ett lag och leda dem till framgång.
 2. Formationer och Spelstilar: Genom att analysera de formationer och spelstilar som tränarna väljer, kan vi få en bättre förståelse för hur de försöker utnyttja sina spelares styrkor och motståndarnas svagheter.

/Riskfrittspel

Källa : https://www.premierleague.com/stats